Aktie / Thriller Tip


Scott, Ridley - American Gangster (2007) Rb (Uk Import)
Releasedatum: 8 december 2008

American Gangster vertelt het waargebeurde succesverhaal van de zwarte drugsbaron Frank Lucas die in de jaren ‘70 de heroïnehandel in Harlem monopoliseerde. Het is de bewerking van een tijdschriftenartikel door Steve Zaillian, de scenarist van Schindler’s List. Wanneer Lucas in 1968 het drugsimperium van Bumpy Johnson erft, doet de trouwe adjudant een meesterzet. Hij sluit een directe distributiedeal af met zijn Aziatische leveranciers. Zo schakelt hij niet alleen de maffia uit als doorgeefluik, hij tovert de concurrentie weg met zijn Blue Magic… hoogwaardig product, tegen de laagste prijzen. Een kapitalistisch hoogstandje, zo uit de American Dream geplukt.

In schril contrast met Lucas’ rise to fame staat de hortende carrière van rechercheur Richie Roberts van de New Yorkse drugsbrigade. De integere, compromisloze Roberts kampt met echtelijke problemen. Kiest hij voor zijn vrouw en gezin of voor amoureuze avontuurtjes en zijn job? Al loopt het op zijn werk ook niet denderend: zijn collega’s spuwen hem uit. Logisch als je Monsieur Propre wilt zijn in een departement waar drie vierden van de agenten smeergeld incasseert. Vooral de corrupte cop Trupo, prachtig neergezet door Josh Brolin, is een nagel aan zijn doodskist.

Aan sterke vertolkingen overigens geen gebrek in American Gangster. Denzel Washington speelt de charismatische Lucas met de nuances die we van hem gewoon zijn. Het contrast tussen de coole killer en de warme family man speelt hij op angstaanjagend plausibele wijze. Russell Crowe vertolkt Roberts als de buldog die zich vastbijt in het been van een nietsontziende reus. De confrontatie tussen beide Oscarwinnaars, die pas op het einde van de film plaatsvindt, geldt nu al als een klassieke scène binnen het genre.€ 15.99Aktie / Thriller Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje