Documentaire Tip


Johan Van Der Keuken Box 5 R2 Nl (Dutch Subtitles) -
Releasedatum: 13 november 2007
Deze box set bevat de Johan van der Keuken documentaires: De Grote Vakantie (2000), Onvoltooid Tegenwoordig (2002) Laatste Woorden: Mijn Zusje Joke (1998), Laatste Woorden (Een documentaire van Stijn van Santen 2001)


JOHAN VAN DER KEUKEN (1938 – 2001)

Johan van der Keuken werd in 1938 in Amsterdam geboren. Hij begon op zeer jonge leeftijd met fotografie en al in 1955 werd zijn eerste fotoboek getiteld Wij zijn 17 gepubliceerd (in 2005 opnieuw uitgegeven). Hij ontving een beurs, ging studeren aan de Parijse Filmacademie, het IDHEC (Institut des Hauts Etudes Cinématographiques) en werkte sindsdien, afwisselend of tegelijkertijd, als fotograaf en als filmmaker (en daarnaast tevens als recensent).

Vanaf 1977 schreef hij een column in het filmvakblad Skrien onder de titel ‘Uit de wereld van een kleine zelfstandige’. Hij gaf les in Genève, Hamburg, Brussel, Annecy, Beaconsfield, Stuttgart, Berlijn, Ludwigsburg, Amsterdam, Parijs, München, Mülheim en New York en in 1998 aan het European Film College in Denemarken en het California Institute of the Arts in Valencia (VS).

Het Maison Européenne de la Photographie in Parijs kocht een deel van zijn fotografisch werk vanaf 1953 aan ; dit behelst 300 originele afdrukken. In het Leidse Prentenkabinet bevinden zich ook de originelen van afdrukken en daarnaast originelen van de opmaak van bladzijden van zijn eerste boeken. Andere werken maken deel uit van de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en van het Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam. De volledige collectie van de originelen van zijn films is te vinden in het archief van het Filmmuseum in Amsterdam. Zijn fotoboek After Image geeft een samenvatting van zijn fotografisch werk van 1953 tot 1991.

Hij bouwde zijn documentaire werk, zeer vernieuwende films die een grote samenhang vertonen, sinds de vijftiger jaren op met een regelmaat van één à twee films per jaar. Hij ging hiermee door tot aan zijn dood als gevolg van kanker op 7 januari 2001 in Amsterdam. Momenteel vormen zijn documentaires wereldwijd gezien een essentieel onderdeel van het cultureel erfgoed ; zijn œuvre omvat ongeveer vijfenveertig films die over een periode van meer dan vier decennia werden gemaakt.Documentaire Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje