Documentaire Tip


Caracas: De Informele Stad R2 Nl (Dutch Subtitles) - Schroder, Bob
Releasedatum: 15 juni 2007
In Caracas: De Informele Stad portretteert Rob SchrŲder een stad die in veel opzichten exemplarisch is voor de exploderende urbanisatie op continenten als Afrika en Zuid-Amerika. Met de jonge, activistische architecten Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner, trok SchrŲder dit voorjaar door de barrios van Caracas, de sloppenwijken waar Commandante Chavez zijn machtsbasis heeft.

Brillembourg en Klumpner vertegenwoordigen een pragmatische generatie architecten, die bouwen vanuit een nieuw soort sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid. Aan de hand van hun ideeŽn en werk biedt de film een unieke kijk op de praktijk van een stad, waar door de bewoners non stop wordt gebouwd. Regels zijn er niet. Leefomstandigheden zijn erbarmelijk. In deze schrikbarende chaos zien Brillembourg en Klumpner echter ook kwaliteiten. Deze gebruiken zij op hun beurt in hun oplossingen, waarmee zij proberen voor de mensen in de barrios de leefbaarheid te verbeteren.

Als een dolgedraaide magneet heeft de hoofdstad van Venezuela de afgelopen decennia nieuwe bewoners aangetrokken, zestig procent van de nu ruim zes miljoen inwoners woont in zelfgebouwde huizen in de barrios, onder informele omstandigheden waar alleen de wetten van de zelfbeschikking heersen. In Caracas, de stad die wordt beschouwd als de gevaarlijkste megapool van het Zuid-Amerikaans continent, ontwikkelen zich nieuwe, sociale, politieke en architectonische kwaliteiten. En dan is het aan de architect om een nieuw engagement te vinden. Dat menen althans Brillembourg en Klumpner, voor wie de praktijk van de barrios een toekomstvisie laat zien van hoe architectuur zich in onder deze omstandigheden ontwikkelt.

CarŠcas: de informele stad is een co-productie van de VPRO, de Internationale Architectuur BiŽnnale Rotterdam en Urban Think Tank Caracas.

€ 21.99Documentaire Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje