Cult Tip


100% De Nooijer R2 Nl - De Nooijer
Releasedatum: 12 april 2007
Het Filmmuseum heeft het oeuvre van de experimentele filmers, fotografen, en beeldend kunstenaars Paul en Menno de Nooijer verzameld en vrijwel geheel geconserveerd.
Net als het werk van Frans Zwartjes (FM5005) en Henri Plaat (FM5004) is het oeuvre van de De Nooijers moeilijk onder een noemer te vangen. Vervreemding en erotiek, absurdisme en een surrealistisch spel met de waarneming spelen in hun werk - dat zich op het snijvlak bevindt van (animatie)film, fotografie en beeldende kunst - een belangrijke rol. Het Filmmuseum heeft alle films van vader en zoon De Nooijer met steun van de Mondriaan Stichting geconserveerd en opgenomen in zijn collectie. Op deze verzamel-dvd 100% De Nooijer staat een selectie van veertien titels. Het is de eerste keer dat de korte films van vader en zoon De Nooijer op dvd verschijnen.

Moving Stills (1972). Eerste film van P. de Nooijer, in samenwerking met Frans Zwartjes. Moving Stills toont een aantal foto's van Francoise de Nooijer, die met behulp van montage en kleureffecten worden verbonden tot een bewegende film. Say Goodbye (1975). Een man wordt zittend op een bank voor een spiegel gefilmd. Als de spiegel wordt afgeplakt met polaroid-foto's wordt er nog een laag aan het beeld toegevoegd.
Transformation by Holding Time (landscape) (1976). De Nooijer maakte twee films met de titel Transformation by Holding Time, waarin de doorlopende filmtijd en de 'bevroren tijd' van de polaroid-foto's tegen elkaar wordt uitgespeeld. De vertoonde versie is lang niet te zien geweest.
Review (1976). Wonderbaarlijke tentoonstelling van het fotografische werk van De Nooijer. Foto's worden bekeken, opgehangen en verscheurd.
The Third T(h)est (1981). Vijfstaande en/of zittende personen verrichten steeds sneller de alledaagse en minder alledaagse handelinge die uitmonden in een ritmische climax.
Tilburg Teacher Trilogy (1981). Film gemaakt in aanwezigheid van studenten. De studenten kijken toe hoe twee mannen en vrouwen een perfomance uitvoeren met een monitor.
Tarting Over (1981). Twee mannen aan een tafel, waarop twee mokka taarten. Met dit ogenschijnlijk simpele gegeven weet de Nooijer de toeschouwer toch te verrassen.
Window Painting (1982). Twee mannen in een etalage beschilderen elkaar terwijl het leven op straat gewoon door gaat. N.E.W.S. (1984). Videoclip voor de Golden Earring.
At One View (1989).Twee mannen voor een haardvuur; hun hoofden bewegen foto's. De voice-over spreekt over fotografie als kunstvorm en over de relatie film-schilderkunstfotografie. De film zelf is een virtuoos visueel commentaar bij de gesproken teksten.
Nobody Had Informed Me (1989). Twee mannen steken hun hoofd door een decor, foto's draaien om hun hoofd. Eigenzinnige reflectie op eigen werk, met als uitgangspunt een citaat van de achtiende-eeuwse schrijver Horace Walpole. Stop the Greenhouse Effect (1992). Visueel overrompelende aanklacht tegen de oorzaken van het broeikasteffect. Abstracte animatie en concrete beelden: een balanceeract tussen wanhoop en hoop.
Lost in America (2005). Twee naakte mannen in een regenjas luisteren naar een militaire trainingsinstructietape.
Test One Two (2005). Het testen van een gebrekkig geluissysteem leidt tot onverwachte muzikale harmonie.

DVD Extra's:
Silde show.

€ 16.99Cult Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje