Horror Tip


Dark Waters (Limited Edition, 2pc) (Region 1) - Dark Waters (1994)
Releasedatum: 26 september 2006
Als Dark Waters begint lijkt het alsof zich een documentaire ontvouwt over in het donkere wandelende nonnen met brandende kruizen en fakkels. Dat is Dark Waters echter niet. De Italiaanse regisseur Mariano Baino maakte in 1994 met deze trage arthouse horrorfilm zijn regiedebuut en hield het vervolgens ook meteen voor gezien. Jammer, want na het zien van Dark Waters vragen we ons af wat deze regisseur bij een toekomstige film met een groter budget voor elkaar had gekregen.

Het scenario van Andy Bark bevat duidelijk elementen uit de verhalen van H.P. Lovecraft. Deze keer is het de jonge vrouw Elizabeth (Louise Salter) die na de dood van haar vader na jaren terugkomt op het afgelegen eiland waar ze geboren is. Het totaal van de buitenwereld afgesloten eiland wordt gedomineerd door een omvangrijk klooster. De reden dat Elizabeth naar het eiland gaat is een vriendin die in het klooster woonde en plotseling van de aardbodem verdwenen is. Daarnaast wil ze ook wel eens weten waarom haar vader voortdurend geld stuurde naar het klooster. Echt hartelijk wordt Elizabeth niet door de nonnen ontvangen en er is niet veel verstand voor nodig om aan te voelen dat er hier iets helemaal niet in de haak is. Samen met de behulpzame non Sarah begint Elizabeth de geheimen van het klooster te ontrafelen en daarmee ook haar eigen verleden waarin een stenen amulet met de groteske afbeelding van een demon een belangrijke rol spelen. In de gewelven onder het klooster huist een oeroud kwaad dat nooit vrij mag komen.

Ergens is het vreemd dat Mariano Baino slechts één film heeft gemaakt. Dark Waters is duidelijk de film van een man die weet wat hij doet. Dat Baino jaren daarvoor Lovecrafts 'The Dreams In The Witch-House' las is de film aan te zien. Na de korte films 'Dream Car' en de kannibalistische fantasie 'Caruncula' wilde hij zijn eerste speelfilm realiseren. Baino kreeg zijn kans toen de Russische producer Victor Zuev hem benaderde voor een film. Onder loodzware omstandigheden en geplaagd door tegenslagen, waarbij de producent het zelfs in zijn hoofd haalde om de sets te verkopen, realiseerde Baino in het door conflicten verscheurde Oekraïne zijn Dark Waters (1994) met een niet vooruit te branden Russische crew die zich liever volstouwde met eten en zich laveloos zoop aan wodka.

Baino's Dark Waters werd met een laag budget gemaakt maar dat is de film niet aan te zien. De locaties zijn sfeervol, de sets met veel zorg vormgegeven en het camerawerk brengt de scènes met een surrealistische ondertoon in beeld. Wat dat betreft sluit Baino aan bij internationale tijdgenoten als Guillermo del Toro met Cronos (1993), Alex de la Iglesia met zijn Accion Mutante (1993) en El Dia de la Bestia (Day of the Beast (1994)) en vooral Michele Soavi’s Dellamorte, Dellamore (1994). Terwijl deze collega’s heel wat lof kregen en vervolgens hun werk voort konden zetten met nieuwe films bleef Baino, ondanks goede kritieken voor Dark Waters, steken bij één film. Hopelijk zet de recente DVD release van de film Baino toch nog aan tot een volgende film. Vooralsnog blijft het bij die ene artistiek zeer verantwoorde horrorfilm vol symboliek die meer dan de moeite van het aanzien waard is en met kop en schouders uitsteekt bij menig ander regiedebuut in dit genre.

Constant Hoogenbosch
© Movie Machine 2006Horror Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje