Documentaire Tip


Idfa 25 Jaar Box R2 Nl (Dutch Subtitles) - Diverse
Releasedatum: 6 december 2012

25 jaar IDFA betekent 25 jaar documentaires! Documentaires die zijn geselecteerd vanuit de hele wereld waarbij alle genres aan bod zijn gekomen. In die 25 jaar heeft IDFA meer dan 5000 creatieve documentaires vertoond en hebben bijna 2 miljoen mensen een kaartje gekocht om die films bij IDFA te zien. IDFA staat voor kritische, maatschappelijk relevante en urgente films van hoge artistieke kwaliteit, waarin de filmmaker zijn persoonlijke visie zorgvuldig heeft vormgegeven. Hiermee is IDFA de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een wereldvermaard documentaire-instituut. Het is eenvoudigweg onmogelijk om 25 jaar IDFA samen te vatten in vijf films. Deze box bevat een kleine selectie van al het moois dat IDFA heeft voortgebracht, het zijn stuk voor stuk films die het IDFA-keurmerk van harte verdienen.

Deze box bestaat uit de documentaires 5 Broken Cameras, Armadillo, Colony, Planet of Snail en Stand van de Sterren. Lees hieronder meer over deze films.5 Broken Cameras
Emad Burnat / Guy Davidi
Palestina / Frankrijk / Israël / Nederland, 2011, 90 minuten
Hebreeuws / Arabisch, Nederlands ondertiteld

Emad woont in Bil'in, een dorp op een paar kilometer afstand van de bezette westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe in 2005 de bulldozers kwamen om olijfbomen uit de grond te trekken waar, dwars door het land van zijn dorpsgenoten, de muur werd gebouwd die de oprukkende Joodse nederzettingen van de Palestijnen moest scheiden.

Winnaar van verschillende internationale filmprijzen, zoals de Sundance Directing Award for World Documentary, IDFA Special Jury Award en de IDFA Audience Award


Armadillo
Janus Metz
Denemarken, 2010, 100 minuten
Deens, Nederlands en Frans ondertiteld

Begin 2009 wordt de jonge Deen Mads voor zes maanden uitgezonden naar kamp Armadillo in de beruchte Afghaanse provincie Helmand. Wederopbouw in de kerntaak, maar dat boeit hem niet: oorlog betekent voor Mads in de eerste plaats spanning en avontuur. Tijdens een vuurgevecht maakt het bataljon zich schuldig aan buitensporig geweld. Beelden van de jonge militairen, high na een gewonnen confrontatie, kunnen het imago van de vredesmissie schaden. Als het thuisfront er lucht van krijgt, slaat de ontreddering in het kamp toe.

Armadillo won als eerste documentaire ooit de Semaine de la Critique in Cannes

Colony
Carter Gunn / Ross McDonnell
Verenigde Staten / Ierland, 2009, 82 minuten
Engels, Nederlands onderiteld

Colony is een feest voor het oog. Micro-opnames van bijen, bloemen en bomen, imkers en kunstzinnig gestapelde bijenkasten zijn op indringende manier in beeld gebracht. De bijenhouders zijn met hun miljoenen bijen agrarisch Amerika behulpzaam. Bijen spelen een cruciale rol in de land- en tuinbouw en dus in de voedselketen, want zonder hen geen bevruchting, zonder bevruchting geen oogst. De bijenhouders zijn echter getroffen door een angstaanjagend fenomeen: Colony Collapse Disorder (CCD), bijenkoloniën die uitzwermen en niet weer terug komen bij hun volk. Dit brengt niet alleen hun beroep in gevaar, maar ook de voedselproductie.Planet of Snail
Seung-Jun Yi
Korea / Finland / Japan, 2011, 87 minuten
Koreaans, Nederlandse ondertiteld

Al van kinds af aan is Young-Chan doof en blind. Hij heeft moeite een plek te vinden tussen andere mensen tot hij Soon-Ho, zelf kampend met een lichamelijke handicap, ontmoet. Young-Chan en Soon-Ho trouwen en zij leert hem communiceren met de buitenwereld via een unieke communicatiemethode waarbij zij elkaar zachtjes op de vingers tikken.

Winnaar van de VPRO IDFA Award voor Beste Lange Documentaire (IDFA 2011) en de prijs voor Beste Documentaire (It's All True Film Festival 2012)


Stand van de sterren
Leonard Retel Helmrich
Nederland, 2010, 119 minuten
Bahasa Indonesia, Nederlands ondertiteld

Grootmoeder Rumidjah, een belijdend christen, is vanuit het drukke Jakarta bij haar vriendin Tumisah op het platteland gaan wonen. Zoon Bakti haalt zijn moeder terug naar de stad, omdat het opvoeden van zijn nichtje Tari hem zwaar valt. De hele familie ziet in de pientere Tari de enige mogelijkheid om ooit de sloppenwijk van Jakarta te kunnen ontvluchten. Maar dit zorgt ook voor grote spanningen binnen de familie.

Winnaar Special Jury Award (Sundance 2011) en de Beste Lange Documentaire en Beste Nederlandse Documentaire (IDFA 2010)


Documentaire Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje