Drama Tip


Baglioni, Claudio - Quelli Degli Altri Tutti Qui
Releasedatum: 11 oktober 2011

In een klein dorp in India komen vier vrouwen in opstand tegen de eeuwenoude tradities waaraan ze onderworpen zijn. Rani (Tannishtha Chatterjee) moet elke zuurverdiende cent opzij leggen om een goede bruid voor haar zoon te regelen. De toekomstige bruid Janaki (Lehar Khan), knipt haar haren af in de hoop dat de bruiloft niet door gaat. Rani’s beste vriendin Lajjo (Radhika Apte), wordt maar niet zwanger en haar man ziet daarin reden om haar te mishandelen en te vernederen. Bijli (Surveen Chawla) werkt in een erotische club waar de mannen stiekem naar toe gaan maar is een paria in de dorpsgemeenschap. Onderling praten de vrouwen ongedwongen over mannen, seks en hun leven. Hun vriendschap en het verlangen naar vrijheid maken dat ze zich uiteindelijk verzetten tegen de patriarchale wereld waarin ze leven en machocultuur op het Indische platteland.

PARCHED is de derde speelfilm van de Indiase filmmaakster Leena Yadav. Een bitterzoete film in de kleurrijke en energieke stijl van een Bollywood-drama over vrouwendiscriminatie in India. De film kreeg eind 2015 op het filmfestival van Stockholm de IMPACT Award bedoeld voor filmmakers die niet bang zijn in hun films gevoelige maatschappelijke en politieke kwesties aan de orde te stellen.

Met: Radhika Apte, Sayani Gupta, Surveen Chawla


*** de Volkskrant:
“De vrouwen leiden een keihard leven en Leena Yadav toont de blauwe plekken die daarvan getuigen. Ze durft actuele problematiek aan te snijden en presenteert het in een aantrekkelijk, toegankelijk jasje.”

“Yadav baseerde haar scenario op verhalen van Indiase plattelandsvrouwen en dat geeft haar film een prettige openheid en humor.”

‘Parched is een plaatje van een film.’

*** TROUW:
“Wat Leena Yadav vooral wil laten zien, zijn de onderlinge allianties tussen de vrouwen en hoe een giftige mix van groepsdruk, archaïsche religieuze wetten en machismo een ziek, onderdrukkend system in stand houdt.”

*** ½ Cinemagazine.nl:
“Tegenover elke scène waarbij je mond openvalt van zoveel onrecht, staat een fragment waarin hoop gloort of de positieve levensinstelling en veerkracht van deze vrouwen doorschemert.”

Drama Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje