Drama Tip


10 To Watch/Box 1 (Dutch Subtitles) - Diverse
Releasedatum: 12 december 2011

10 to Watch is een nieuwe serie binnen het dvd-label Tiger Releases van het International Film Festival Rotterdam: een gevarieerde, wereldwijde selectie van tien festivalfilms, merendeels bekroond met prijzen en vertoond in de Tiger Awards Competitie of Bright Future. Deze box bevat de eerste vijf titels.


Bad Posture
Malcolm Murray (VS 2011, 93 min.)

Het stadje Albuquerque, omringd door hoge bergen en stoffige woestijnen, tijdens een snikhete zomer: het perfecte decor voor dit rauwrealistische Amerikaanse indiewesterndrama. Flo gaat zich er hoe langer hoe schuldiger over voelen dat hij een auto heeft gestolen met zijn vriend Trey. Zeker omdat hij een oogje heeft op de eigenares, de sexy en uitdagende Marisa. En hij is, anders dan de stoere Trey, toch al niet zo handig met vrouwen. Moet hij loyaal blijven aan zijn vriend, of voor de liefde kiezen?
Regisseur Malcolm Murray groeide op in Albuquerque en had zelf één van de karakters kunnen zijn uit het broeierige Bad Posture. Hij portretteert Flo, Marisa en Trey, gespeeld door niet-professionele acteurs, met veel empathie, in een observerende stijl die duidelijk laat zien dat hij zijn carrière begon als documentairemaker. Met een relaxte soundtrack levert Murray een visueel krachtig speelfilmdebuut af.

Gromozeka
Vladimir Kott (Rusland 2011, 104 min.)
Met optionele Engelse ondertiteling


Gromozeka is de naam van een bandje dat door drie boezemvrienden in hun jeugd werd opgericht. Gromozeka is ook een figuurtje uit een kinderanimatie die een van hen, een politieagent, nog altijd leuk lijkt te vinden vanwege het motto: ‘Ik heb geen geluk in het leven!’ Zijn werk is een sleur en zijn vrouw en zoon lijken niet echt om hem te geven. Zijn vrienden - een taxichauffeur en een chirurg - zijn niet fortuinlijker. De eerste komt erachter dat zijn enige dochter een verborgen leven leidt, de tweede kan niet kiezen tussen zijn vrouw en zijn minnares. De levens van de drie oude vrienden verlopen parallel en kruisen elkaar in Gromozeka op een subtiele manier. Deze tegelijkertijd grappige, ernstige en ontroerende film gaat over mannen die zich verzetten tegen de banaliteit van alledag en over de anonimiteit van het leven in een grote stad.
Tweede film van regisseur Vladimir Kott, wiens eerste film The Fly wereldwijd in de prijzen viel

Tilva Rosh
Nikola Lezaic (Servië 2010, 99 min.)

Toda en Stefan brengen hun vakantie door met skaten, lol trappen, drinken en het maken van Jackass-achtige video’s rond een oude kopermijn, nu het grootste gat van Europa. Stefan gaat na de zomer naar de universiteit, maar dat is voor Toda, ook al zou hij geld hebben, totaal geen optie. Hun vriendschap komt onder druk te staan als ze rivaliseren om de aandacht van een meisje.
Regisseur Nikola Ležaic keerde voor zijn speelfilmdebuut terug naar zijn geboorteplaats Bor, een onttakelde industriestad in Servië. Hij liet zich voor het vermakelijk en energieke Tilva Rosh inspireren door Egglestons landschapsfoto’s en door films als Gummo en My Own Private Idaho, maar vooral door de aanstekelijke energie van skate-team Kolos. De oprichters van Kolos zijn ook de hoofdrolspelers in deze film over vriendschap op de rand van volwassenheid. Op het filmfestival van Sarajevo werd Tilva Rosh onderscheiden met twee awards, een voor beste film en een voor beste acteur.

Winter Vacation
Li Hongqi (China 2010, 91 min.)

Met zijn derde film Winter Vacation won dichter, schrijver en filmmaker Li Hongqi in Locarno een Gouden Luipaard. De film speelt zich grotendeels af op de laatste dag van de wintervakantie in een mistroostig industriestadje in Noord-China. Een groepje scholieren dat zich verveelt en doelloos rondhangt, heeft niet eens de energie om herrie te trappen. Met vaste, afstandelijke camerastandpunten registreert Li het leven van de dorpsbewoners. Misschien nog wel het minst te benijden is Zhou Zhangxin, een jongetje dat in een kamer zit met zijn depressieve opa, van wie hij niet buiten mag spelen. Als een meisje hem vraagt wat hij later wil worden, zegt hij: ‘Een wees.’
Hongqi ‘s droogkomische, ingehouden stijl riep al vergelijkingen op met Jim Jarmusch, Aki Kaurismäki en Roy Andersson. Het Hubert Bals Fonds van het IFFR ondersteunde de post-produktie van deze film.
Winnaar van de Gouden Luipaard, de hoofdprijs van het filmfestival van Locarno

Hospitalité
Fukada Koji (Japan 2010, 96 min.)
Met optionele Engelse ondertiteling


Uit het niets verschijnt op een dag de vreemdeling Kagawa met de vraag of hij bij het gezin Kobayashi mag intrekken. Hij beweert dat zijn eigen familie ooit financiële hulp heeft gegeven aan Kobayashi’s bedrijf. In de kleine ruimtes van het appartement en Kobayashi’s printshop zorgt het komen en gaan van Kawaga’s vreemde gasten er vervolgens voor dat het overzichtelijke, comfortabele leven van zijn gezin langzaam uit elkaar valt.

In 2010 won Hospitalité de prijs voor het beste debuut op het filmfestival van Tokyo. Koji gaf de film een Franse titel omdat hij geinspireerd was door de invulling die de Franse filosoof Derrida aan het begrip "hospitalité" gaf, namelijk niet zozeer praktisch (zoals in het Engelse hospitality), maar meer politiek van aard. Dit droogkomische drama toont de onvermijdelijke transformatie van levens onder invloed van anderen en zoekt naar het mysterie van het alledaagse. Deze bijzondere, satirische komedie met een politieke ondertoon (tegen xenofobie in Japan), werd vertoond op het IFFR van 2011 in het onderdeel Spectrum.
Winnaar van de prijs voor Beste Debuut op het filmfestival van Tokyo, 2010€ 34.99Drama Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje