Drama Tip


Buddha Collapsed Out Of Shame R2 Nl (Dutch Subtitles) - Makhmalbaf, Hana
Releasedatum: 26 september 2011

In de vallei van Bamiyan, Afghanistan, bij de brokstukken van de Boeddhabeelden die in 2001 door de taliban werden vernietigd, woont Bakhtay, een meisje van zes. Ze wil net als haar buurjongen naar school, maar eerst moet ze geld vinden om een schrift en een pen te kopen. Onderweg wordt ze tegengehouden door spelende jongens die haar uitschelden voor heiden en haar dreigen te stenigen omdat ze naar school wil gaan. Zal de kleine Bakhtay kunnen ontsnappen en haar doel bereiken?

De veelbekroonde debuutfilm van Hana Makhmalbaf is een onontkoombare parabel over de discriminatie van vrouwen en de invloed van oorlog en theocratie op kinderen. Het krachtige visuele verhaal vol onverwachte en bittere wendingen maakt ‘Buddha’ tot een hartverscheurend sprookje, met een kleine heldin die u nooit meer zult vergeten.


De pers:

Het filmjaar is nog jong maar Buddha is nu al een hoogtepunt. De film is van een trefzekere poëtische wreedheid en authentieke radicaliteit die je zelden aantreft - 5/5 - NRC Handelsblad

Wie deze film in de ogen ziet, kan niet wegkijken - Filmkrant

De kijker is vanaf de eerste beelden een gegijzelde met gebalde vuisten - 4/5 - AD

Drama Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje