Klassiek Tip


10 Cd + Dvd - A Life In Music
Egorov, Youri

De titel van mijn roman over Youri Egorov luidt: In het huis van de dichter. Ik refereer aan het dichterlijke van zijn pianospel. Maar bij ‘dichterlijk’ denken veel mensen aan ‘lieflijk’, ‘gevoelig’, ‘romantisch’ of ‘verheven’. Dat doet beslist geen recht aan Youri’s formidabele uitvoeringen. Als veel Russen was Youri Egorov een verstokt poëzielezer.
Bij een dichter stelde hij zich wervelende onstuimigheid voor (Poesjkin), een grote mate van diepzinnigheid (Anna Achmatova), een welhaast mystieke beleving (Marina Tsvetajeva), kracht en overtuiging (Osip Mandelstjam) en raffinement en elegantie (Boris Pasternak).
Ik ben dolblij dat er nu een box met tien liveopnamen van Youri is die al deze aspecten naar voren brengt. In de pianoconcerten van Brahms is Youri bijvoorbeeld zowel onstuimig als diepzinnig, in Chopin komt zijn fijnzinnige aanpak naar voren, in Schubert is hij zo eerlijk en oprecht dat de doorzichtigheid van zijn pianospel overgaat in een mystieke ervaring.
Ook een ander aspect van Youri’s karakter komt met deze box tot uitdrukking: Youri hield van samenspel, met een orkest, met een violist, met een kwartet. In het samen musiceren zag hij een vorm van verstandhouding, van begrip, vriendschap, gedeelde liefde. Op het podium steeg hij boven zichzelf uit, wat deze liveopnamen voorbeeldig bewijzen.
Jan Brokken

€ 44.99Klassiek Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje