Klassiek Tip


Beethoven, Ludwig Van (1770-1827) - Violin Sonates
Kavakos, Leonidas/Pace, Enrico

Je moet maar durven: heb je net een exclusief contract getekend met een gerenommeerde cd-maatschappij als Decca, is de eerste cd die je uitbrengt een drie-cd-box met alle tien vioolsonates van Beethoven. Voor iedere jonge, onervaren violist zou het een vorm van muzikale zelfmoord zijn. Voor de Griekse meesterviolist Leonidas Kavakos is het meteen een triomftocht. Niet alleen omdat hij al jaren meer dan briljant viool speelt maar ook en vooral omdat hij deze meesterwerken van Beethoven samen speelt met de even meesterlijke Italiaanse pianist Enrico Pace. Gewoon omdat ze het ontzettend leuk vinden om samen te spelen.

En dat zegt alles. Want wat de Partita's van Bach zijn voor de viool, zijn Beethovens Vioolsonates voor de combinatie viool en piano. Een omvangrijke bijbel, een Parnassus om stil van te worden. Een enorme uitdaging voor de musici, en voor het publiek niet alleen een genot om naar te luisteren maar ook een intrigerende blik op de wijze waarop Beethoven de vioolsonate meer dan volwassen maakte. Kavakos en Pace delen in deze sonates niet alleen hun liefde voor kamermuziek, ze ontdekten ook hun gezamenlijke liefde voor Beethoven.

Vele concerten gingen vooraf aan de opnamen van de sonates en dat is te horen. 'Beethoven past perfect bij de vanzelfsprekende chemie tussen Kavakos en Pace', vond The New York Times. En daar is niets te veel mee gezegd. Een Beethoven waar we voorheen alleen van konden dromen.

Op 29 januari, 1 maart en 6 april voeren Leonidas Kavakos en Enrico Pace de Vioolsonates van Beethoven uit in het Concertgebouw, Amsterdam.

Klassieke Zaken Exclusieve Boxaanbieding

Klassiek Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje