Romantiek Tip


Elgar, Edward - Cello Concerto
Weilerstein, Alisa/Staatskapelle Be

“De technisch meest complete en emotioneel meest onthutsende uitvoering die ik ooit live gehoord heb”, schreef een Britse criticus in 2010 na een uitvoering van Elgars Celloconcert onder leiding van Daniel Barenboim. Solist was de Amerikaanse celliste Alisa Weilerstein. Bijzonder detail: het was voor het eerst dat Barenboim het werk met een andere soliste uitvoerde dan zijn in 1987 overleden echtgenote Jacqueline du Pré. Het feit dat Barenboim zodanig viel voor de overrompelende muzikale charme van Weilerstein dat hij dit beladen celloconcert met haar uit wilde voeren, zegt genoeg.

En al bij het beluisteren van de eerste noten zal iedereen Barenboim gelijk geven. Du Pré groeide uit tot dé Elgarvertolkster van de twintigste eeuw. Met Weilerstein lijkt haar evenknie van de eenentwintigste eeuw te zijn opgestaan. De celliste maakt er met Barenboim en de Staatskapelle Dresden een uitvoering van die Elgars noten als nieuw doen klinken. Spannend, adembenemend emotioneel geladen, extreem melodieus en, verrassend voor een Amerikaanse, utterly British.

En of het nog niet genoeg is, maken Weilerstein en Barenboim van het op papier buitengewoon moeilijke en moderne Celloconcert van de onlangs op 103-jarige leeftijd overleden Elliott Carter een even opwindend als vertederend klank- en kleurfeest. Een cd om te koesteren.

Alisa Weilerstein treedt op 7 februari op tijdens de Yellow Lounge in Trouw, Amsterdam. Klik hier voor meer informatie en kaarten. Exclusieve Klassieke Zaken aanbieding

€ 11.99Romantiek Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje