20ste Eeuw Tip


Boulez - The Complete Works
Boulez, Pierre

Le marteau sans maître, de Tweede pianosonate, Structures, …explosante-fixe…, Pli selon pli: titels die het hart van de liefhebbers van de twintigste eeuwse avant-gardemuziek sneller doen kloppen. De naam die deze titels verbindt is Pierre Boulez. De Franse dirigent en componist is met zijn bijna negentig jaar inmiddels zo ongeveer de laatste der Mohikanen; hij componeert en dirigeert niet of nauwelijks meer, maar zijn oeuvre staat als een huis.

En het mooiste aan deze dertiendelige cd-box met alle werken die de zelfkritische componist heeft goedgekeurd voor de eeuwigheid, is dat het in alle opzichten zal leiden tot een herwaardering van zijn composities. Ja, Boulez liep voorop bij de gang van de muziekgeschiedenis. Ja, de oprichter van Ensemble InterContemporain was radicaal op momenten.

Maar voor alles is hij een musicus én een Fransman. En dat betekent dat zelfs zijn meest complexe werken een zwoele lyriek bevatten, een verfijnde, sensuele klankkleur en een bij vlagen impressionistische schittering. Alsof de reïncarnatie van Debussy zelf aan het woord is. Dé kans op een verrassende kennismaking. Helaas bleek na uitkomen van het magazine dat de box pas halverwege juni verschijnt!

20ste Eeuw Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje