Klassiek Tip


Mendelssohn - Een Midzomernachtdroom
Minis, Hadewych

Hadewych Minis is geen naam die men snel in verband brengt met klassieke muziek. Ja, ze timmert flink aan de weg. Niet alleen als actrice, ook als zangeres. En nu betreedt ze als verteller het klassieke domein. Zij is de ster op Een midzomernachtdroom, met de schitterende muziek van Mendelssohn en het verhaal van Shakespeare teruggebracht tot kindermaat.

"Ik weet niet hoe men bij mij gekomen is. Ik ben gewoon gevraagd." Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is tekenend voor de immer rijzende ster van actrice en zangeres Hadewych Minis, bekend van onder andere Toneelgroep Amsterdam, films als Zwart Water, Majesteit, Loft en Borgman en tv-series als Floor Faber en De Kroon. "En ik vond het ontzettend leuk. Een midzomernachtdroom bevat vele sprookjeselementen en er zit ook een hoop grotemensenmagie in. Dat maakt het stuk aantrekkelijk voor jong en oud."

Dat Mendelssohn juist dankzij Shakespeares tekst een van zijn meest geïnspireerde werken schreef, is niet zo gek. Als jonge jongen was hij al bezeten van het even kolderieke als toverachtige verhaal dat Shakespeare aan het einde van de zestiende eeuw schreef. Samen met zijn zusje Fanny maakte Mendelssohn op 17-jarige leeftijd een bewerking van de tekst en de jonge Felix componeerde er stemmige muziek voor piano vierhandig bij. De ouverture gebruikte hij opnieuw bij de toneelversie voor volwassenen in 1842. Toen schreef hij ook de beroemde achtergrondmuziek met de overbekende Bruiloftsmars als blikvanger. Een meesterzet, want Mendelssohns muziek werd van meet af aan omhelsd en gedurende de hele verdere negentiende eeuw bij zo'n beetje alle toneeluitvoeringen gebruikt. BRON VKZ-magazine

Klassiek Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje