Opera Tip


Moniuszko, Stanislaw (1819-1872) - Halka
Capella Cracoviensis

Geen Poolse opera geschreven vóór 1858 werd zo succesvol als Stanislaw Moniuszko's Halka. Capella Cracoviensis presenteert de eerste versie in twee bedrijven van Halka, die voor het eerst werd opgevoerd in Vilnius in 1848. De Vilnius-versie is de eerste orkestversie van deze opera waarvan de partituur onze tijd niet heeft overleefd. In deze dramaturgisch zeer dynamische compositie worden afzonderlijke muzikale episoden ontworpen als onderdeel van de scènes; recitatieven, aria's en refreinen worden gecombineerd.

De romantische, melodieuze opera "Halka" van Stanislaw Moniuszko is de nationale opera van Polen en wordt in de nieuwe opname door de Capella Cracoviensis voor het eerst gepresenteerd in de originele versie op historische instrumenten.
"Halka" behoort tot de traditie van lyrisch-romantische opera's uit de 19e eeuw met een tragisch einde - vergelijkbaar met Bellini's "La Somnambula". Stanislaw Moniuszko had het verhaal gecomponeerd van een boerenmeisje tussen een adellijke bewonderaar en een minnaar van gelijke stand met melodieuze aria's, prachtige koorscènes en vele dansen zoals polonaises en Poolse kleuring. De Capella Cracoviensis met uitstekende solisten presenteert nu voor het eerst de twee-acte versie die in 1848 in Vilnius in première ging op historische instrumenten. Tot nu toe was de latere vier-acte versie bekender. Een nieuw, overtuigend pleidooi voor een tot nu toe verwaarloosd opera-juweeltje!

€ 24.99Opera Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje