Barok Tip


Bach, Johann Sebastian (1685-1750) - Goldberg Variations Cd +dvd
Tharaud, Alexandre

Dat de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach een goed middel tegen slapeloosheid vormen, is waarschijnlijk een verhaal dat uit de duim van de eerste Bachbiograaf komt. JohannNikolaus Forkel beschreef in 1802 hoe klavecinist Goldberg voor de Russische gezant in Saksen, graaf Hermann Carl von Keyserlingk, enkele variaties speelde als de graaf de slaap niet kon vatten. De graaf zou er Bach zelfs rijkelijk voor beloond hebben. Een mooi verhaal over deze aria en dertig variaties die in eerste instantie uitgegeven werden als de vierde en laatste Clavier-Übung.
Alexandre Tharaud bewijst alleen al door zijn spel dat het verhaal van Forkel niet waar kan zijn. De slaap vatten is er niet bij als deze Franse toetsentovenaar Bachs noten tot leven brengt. Een wonderbaarlijke reis vol nieuwe details die niet alleen een prachtige kennismaking vormt, maar die ook de kenners van dit meesterwerk zal verrassen.
Alexandre Tharaud is live te beluisteren op 15 november in het Muziekgebouw te Eindhoven en op 18 november in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

€ 22.99Barok Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje