Barok Tip


Pergolesi, G. B. - Septem Verba A Christo In Cruce
Akademie F.a.m. Berlin

René Jacobs Pergolesi Wereldpremière

Op 27 juli 2012 is tijdens de dertigste editie van het festival van Beaune onder leiding van dirigent René Jacobs het oratorium Septem verba a Christo van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) voor de eerste keer uitgevoerd. Het oratorium dat aan Pergolesi wordt toegeschreven, is een paar dagen na de première opgenomen.
Giovanni Pergolesi’s oratorium Septem Verba is een cyclus van zeven catates elk bestaande uit twee aria’s. Elke eerste aria wordt gezongen door Christus; de tweede aria wordt gezongen door “Anima”
Musicoloog Reinhard Fehling heeft in 2009 in het klooster van Kremsmünster (Oostenrijk) een nog niet eerder ontdekt manuscript van Pergolesi’s Septem verba a Christo gevonden, dat voor het merendeel identiek is aan de tot dan toe bekende handschriften uit de Bayrischer Staatsbibliothek, het klooster Metten en de Zürcher Zentralbibliothek. Fehling toont aan, dat alle handschriften afkomstig zijn uit één en dezelfde bron. Hierdoor werd het mogelijk een coherente, eenduidige partituur samen te stellen, waarbij het manuscript uit het klooster van Kremsmünster als hoofdbron fungeert. Zo kreeg het werk uiteindelijk zijn ware gezicht. Reinhard Fehling heeft Pergolesi’s Septem verba a Chirsto aangeboden bij de uitgever Breitkopf & Härtel die op zijn beurt René Jacobs gevraagd heeft, dit werk uit te voeren en op te nemen.

€ 22.99Barok Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje