Drama Tip


Duke Of Burgundy R2 Nl (Dutch Subtitles) - Strickland, Peter
Releasedatum: 21 april 2016

In een statig landhuis leven twee vrouwen samen. Op het eerste gezicht is Cynthia (Sidse Babett Knudsen) een aristocratische entomoloog die haar huishoudster Evelyn (Chiara D’Anna) vernedert en bestraft voor het kleinste vergrijp. Maar de straf is onderdeel van een zorgvuldig seksueel rollenspel dat zich dagelijks herhaalt. In werkelijkheid zijn Cynthia en Evelyn verwikkeld in een  sadomasochistische relatie en is hun machtsverhouding een stuk complexer dan die van meesteres en slavin.
 
In The Duke of Burgundy gunt regisseur Peter Strickland ons een blik achter het masker van de SM. Zijn uitgangspunt mag dan een ode zijn aan de erotische cinema van Walerian Borowczyk, zijn uitwerking is volstrekt uniek.  Want wat als een van de partners uitgekeken raakt op het rollenspel?
The Duke of Burgundy biedt een betoverend kijkspel van schoonheid, emotie en sensualiteit. Met Knudsen (Borgen) heeft de film een blikvanger, vergelijkbaar met Charlotte Rampling in The Night Porter.  

Met: Sidse Babett Knudsen, Chiara D'Anna, Fatma Mohamed

Quotes:
de Filmkrant ****1/2
"The Duke of Burgundy is een perfect gestileerde retrofilm zonder knipogen, over een lesbische sm-relatie waarbij de rollen tussen de twee vrouwen op subtiele wijze omdraaien."

de Volkskrant ****
“The Duke of Burgundy ontpopt zich meer en meer als extreem zintuiglijke cinema, alles in de vormgeving van de jaren zestig.”
“[Strickland] beschouwt zijn personages met humor en compassie en steunt daarbij op twee fantastische actrices.”

Het Parool ****
"Stricklands fraaie stijlmiddelen en de sensuele muziek van Cat's Eyes zijn niet alleen een traktatie voor kenners van de Europese erotische cinema van weleer; ze geven de film ook een heerlijk bedwelmend en dromerig karakter dat heden helaas een schaars goed is geworden."

VPRO Gids ****
"Aangrijpend, smaakvol en vooral heel melancholiek."

Drama Tip Archief

Nieuwsbrief Inloggen Bestellen Contact Over ons Winkelwagentje