SOUNDBITES:
a strong sense of urgency
tic tac
suma 3 - white mix
science freak
worm-jazz
suma 4 - blue mix
primitive lab

BANABILA.COM

Michel Banabila. Da's een verhaal apart. Vanaf begin jaren tachtig confronteert hij ons met zijn eigengereide manier van muziek maken. Of het nou solo, of z'n samenwerking met Genetic Factor of met Chi betrof; Banabila drukte duidelijk zijn stempel op - wat later zou blijken - het beste wat de Nederlandse ambient heeft voortgebracht.

Met zijn latere VoizNoiz project sloeg hij opnieuw zijn eigen weg in. Veel ruimte voor voice-samples, wereldmuziek, moderne elektronica, alom aanwezige percussie, en diverse gast-vokalen. VoizNoiz deel 1 en 2 zijn inmiddels uitgebracht door het amerikaanse Tonecasualties.

Bij VoizNoiz hoor je Banabila's verre verleden terug; flarden sferische electronica waarvan je steeds meer wil. Wel, dat is er nu in de vorm van Banabila's nieuwste "Spherics". Op zeer knappe wijze weet Banabila zijn oorspronkelijke geluid van toen op "Spherics" te combineren met moderne geluiden van nu. Alsof Brian Eno samenwerkt met bijvoorbeeld Pole z'n Clicks + Cuts. Een aantal 'Spherics'-tracks worden inmiddels gebruikt als onderdeel van de soundtrack bij de nieuwe openlucht-theater-voorstelling "Dante, La Divina Commedia".

Spheric ambient kortom, waar wij in Nederland trots op mogen zijn. Het toevoegsel "Ambient" is misschien te saai voor Banabila, maar "Spherics" heet de CD, en "Spheric" is het.

Release: eind augustus 2001
Label: Boudisque Recording
Distributie Benelux: Konkurrent
Distributie USA & UK: Tone Casualties
Info: recording@boudisque.com